Gull & Gråstein-prisen til Thomas Frigård

– Det ligger en imponerende stahet og stå-på-vilje til grunn for denne artikkelserien, som er et eksempel til etterfølgelse for mange, uttaler juryen.

Thomas Frigård ble lørdag tildelt Gull & Gråstein-prisen for beste journalistikk for artikkelserien «Min fetters selvmord» under Gull & Gråstein-konferansen som avholdes i Drammen i helga.

Artikkelserien handler om journalistens fetter som tok sitt eget liv, som følge av store og langvarige smerter i rygg og nakke. Artikkelserien skrev Frigård mens han jobbet i lokalavisa Raumnes i Nes i Akershus.

«Dette ble utgangspunktet for en rekke artikler som tok opp den manglende hjelpen denne pasientgruppen får i helsevesenet og som satte søkelys på flere enkeltskjebner og mennesker i tilsvarende situasjon», heter det i begrunnelsen fra juryen.

Juryen mener journalisten behandler temaet med en varme som er preget av at dette er personlig og nært, samtidig som han klarer å beholde et skarpt blikk og kritiske holdning.

«Journalisten har evnet å løfte denne problemstillingen, har satt nasjonal dagsorden og har flyttet posisjoner i helsevesenet. Juryen er svært imponert», uttaler juryen.

Ifølge juryen er artikkelserien et bevis på at det er mulig å drive kritisk og undersøkende journalistikk også i små redaksjoner.

– Det ligger en imponerende stahet og stå-på-vilje til grunn for denne artikkelserien, som er et eksempel til etterfølgelse for mange, heter det i begrunnelsen.

Frigård er i dag journalist i fagbladet Kommunal Rapport.

Juryen har bestått av Audun Solberg i VG, Monica Lid i NRK og Jon Even Andersen i NTB.

Fotopris til Varden

TAKE AWAY I INGENMANNSLAND Naruemon «Joy» Yusabay driver gatekjøkken i ingenmannsland, et steinkast fra E18. Oppskriftene har den selvlærte kokken med seg fra barndommen, da hun hang i skjørtene til moren på kjøkkenet hjemme i Thailand. Om sommeren er det mange som passerer på vei fra Kragerø og hjemover, men vinterstid er hun prisgitt faste kunder med sans for sterke smaker fra nabolaget.

Under Gull & Gråstein-konferansen ble det også kåret beste foto. Prisen gikk til Fredrik Pedersen i Varden for bildet «Ingenmannsland».

«Fotografiet viser et hverdagslig og litt stusslig skue, og bare et fåtall av oss ville ha lagt merke til symbolkraften denne scenen faktisk innehar. Dette er visualisering av integrering på sitt mest unike. Det hustrige Norge er vist i en kald blå tone, mens det fra thaikiosken til Joy siver varme og farge til verden der ute ved hovedveien et sted», uttaler juryen.

Fredrik Nordahl i Varden tar imot fotoprisen på vegne av Fredrik Pedersen i samme avis.

Fotojuryen benyttet samtidig anledningen til å trekke fram viktigheten av å kunne selve håndverket. Det ble vist til at flere av bidragene viser unike øyeblikk, men at de dessverre faller gjennom på grunn av manglende teknisk utførelse.

«Fotografering er et fag og det er ikke nok bare å være på rett sted til rett tid. Man må også mestre både kameraet og komposisjonens kunst», uttaler juryen.

Juryen har bestått av frilanser Kjersti Veel Krauss, Heiko Junge i NTB og Magnus Knutsen Bjørke i Kommunal Rapport.

Hederlige omtaler

I tillegg til de to prisene ble det delt ut to hederlige omtaler. Herborg Bergaplass, Karianne Braathen, Knut Erik Friis, Hanne Austad og Hennie Firing-Hansen i Drammens Tidende fikk hederlig omtale for artikkelen «Panoramautsikt i det grå eiendomsmarkedet», mens fotograf Lisbeth Lund Andresen i Romerikes Blad fikk hederlig omtale for bildet «Bitter Per Orderud».

Gull & Gråstein er en konferanse for de åtte journalistlagene Oslo, Akershus, Buskerud, Østfold, Vestfold, Oppland, Hedmark og Telemark. Konferansen arrangeres annenhver høst. Gull & Gråstein-prisen deles ut til prosjekter som har vunnet hovedprisen i de ulike journalistlagene i løpet av de siste to årene.

Leave a Comment